Επιλογές συγγραφέων & βιβλίων 2017-2018

 

Για την περίοδο 2017-2018 η Λέσχη Ανάγνωσης Βριλησσίων έχει προγραμματίσει δύο αφιερώματα.

Θα ξεκινήσουμε με 5 αναγνώσεις από την ελληνική πεζογραφία της γενιάς του ΄30 και ακολούθως θα μεταφερθούμε στην ξένη πεζογραφία της περιόδου 1920-1940 με τις υπόλοιπες 4 αναγνώσεις μας.

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ 30

1. ΔΕΥΤΕΡΑ 2 Οκτωβρίου 2017

Γιάννης Σκαρίμπας ΤΟ ΘΕΙΟ ΤΡΑΓΙ 1931 Ο ήρωας, που ονομάζεται Γιάννης – συνονόματος του συγγραφέα – επέλεξε συνειδητά το ρόλο του περιπλανώμενου αλήτη, παρά την παιδεία που φαίνεται ότι διαθέτει…Μετά από πολλές περιπλανήσεις, επιστρέφει στα πάτρια εδάφη, συναντά την αδερφή του και κατόπιν μένει για κάμποσο καιρό στο αρχοντικό όπου ζει ένας παλιός ανεκπλήρωτος έρωτας.

2. Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Θράσος Καστανάκης Ο ΧΑΤΖΗ ΜΑΝΟΥΗΛ 1956 Το έργο διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, περίοδο έντονων κοινωνικών αναταράξεων που οδηγούν στον παραμερισμό της φαναριώτικης αριστοκρατίας από την ανερχόμενη αστική τάξη. Ο Χατζή Μανουήλ, ο κεντρικός ήρωας, ένα φτωχόπαιδο που ανέρχεται οικονομικά και αποκτά δύναμη, είναι καταλύτης για τη φανέρωση όλων αυτών των κοινωνικών συγκρούσεων.

3. Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Άγγελος Τερζάκης ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ 1957 Ένας φτωχός διανοούμενος μέσης ηλικίας, πικραμένος βαθιά από την αδικία του κοινωνικού περιβάλλοντος, συναντάει μια μέρα τη γυναίκα που θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός σύντροφος της ζωής του. Από τη διασταύρωση της μοίρας των πλασμάτων αυτών, καθώς και κάποιων άλλων που ζουν δίπλα τους βουβά τη βασανισμένη ζωή τους, αναδίνεται ένα συναρπαστικό τραγούδι.

4. Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Μέλπω Αξιώτη ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΝΥΧΤΕΣ 1938 τα φωτεινά καλοκαίρια ενός μικρού κοριτσιού στη Μύκονο, μουντοί χειμώνες στο σχολείο καλογραιών, ανώμαλη προσγείωση στην Αθήνα με τη γνωριμία του έρωτα, ολοκληρώνουν το οδοιπορικό από το παιδί στη γυναίκα.

5. Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Το ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ είναι ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε το 1958 από τέσσερις εκπροσώπους της Γενιάς του ’30, τους Άγγελο Τερζάκη, Στρατή Μυριβήλη, Ηλία Βενέζη και Μ. Καραγάτση

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1920-1940

6. Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Άλντους Χάξλευ ΑΓΓΛΙΑ ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 1932 Το περίφημο προφητικό μυθιστόρημα του Χάξλεϋ, η περιγραφή του εφιαλτικού καινούργιου κόσμου, με το απολύτως ιεραρχικό και πανίσχυρο κράτος, με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, της γενετικής μηχανικής, της φαρμακοβιομηχανίας, της εφαρμοσμένης ψυχολογίας.

7. Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Τζον Στάινμπεκ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ 1939 Η εποχή είναι η δεκαετία του ’30, το μεγάλο κραχ, η αρχετυπική οικονομική κρίση που εντυπώθηκε με τρόμο στο συλλογικό φαντασιακό. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας Τζόουντ, που ξεριζώνεται από τον τόπο της και μεταναστεύει, κηρύσσεται μια αλήθεια…

8. Δευτέρα 7 Μαίου 2018

Miguel de Unamuno ΙΣΠΑΝΙΑ Η ΘΕΙΑ ΤΟΥΛΑ 1921 Η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που μένει ανύπαντρη για να φροντίσει τα παιδιά της πεθαμένης αδελφής της. Ζει με τον κουνιάδο της, αλλά αρνείται να τον παντρευτεί, μη θέλοντας να σπιλώσει με το συζυγικό καθήκον το χώρο όπου αναπνέουν αέρα αγνότητας τα «παιδιά της». Είναι παρθένος-μητέρα. Ένας χαρακτήρας παράδοξος, πολύπλοκος, αμφιλεγόμενος…

9. Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Βιβλίο του Αλμπέρ Καμύ ή του Τόμας Μαν.( Δεν έχει ακόμα επιλεγεί)

 

Σημείωση: Ενδέχεται, έπειτα από συμφωνία των μελών της Λέσχης, κάποιες από τις παραπάνω επιλογές να αλλάξουν.